SmodCMS
 

Jadłospis

                                                            
 
Poniedziałek 20.08.2018r
Śniadanie
Płatki kukurydziane z mlekiem, pieczywo żytnie i razowe z masłem, baleronem, pomidorem, herbata z cytryną, miętą, jabłko, woda mineralna
Obiad
Krem z dyni z ryżem brązowym, hamburgery z mintaja, ziemniaki, surówka z kwaszonej kapusty, kompot truskawkowy.
Podwierczorek
Bułka z masłem, jajkiem, papryką, śliwki, herbata.
Wtorek 21.08.2018r
Śniadanie
Pieczywo żytnie i razowe z masłem, pastą z łososia, wędliną, kawa, jabłka herbata z cytryną, woda mineralna
Obiad
Zupa ogórkowa z ziemniakami, makaron tagliatelle ze szpinakiem i kurczakiem, sałata z pomidorów i cebuli, kompot wieloowocowy.
Podwieczorek
Pizza Margarita, nektarynka, herbata.
Sroda 23.08.2018r
Śniadanie
Makaron literki na mleku, pieczywo żytnie i razowe z masłem, szynką weselną, sałata, herbata z cytryną, mięta, jabłka, woda mineralna.
Obiad
Zupa ze słodkiej kapusty z ziemniakami, schab pieczony kasza pęczak, marchewka gotowana, kompot truskawkowy.
Podwieczorek
Galaretka owocowa z jogurtem, banany, lubisie.
Czwartek 24.08.2018r
Śniadanie
Pieczywo żytnie i razowe z masłem, kiełbasą żywiecką, serkiem Almette, rzodkiewką, jabłka, kawa, herbata z cytryną, woda mineralna.
Obiad
Zupa z zielonego groszku z grzankami, kotlet mielony, ziemniaki, mizeria, kompot wieloowocowy.
Podwieczorek
Leczo z warzywami.
Piątek 25.08.2018r
Śniadanie
Gwiazki  na mleku, pieczywo żytnie i razowe z masłem, wędliną, ogórek kwaszony, sałata jabłko, herbata z miętą,  woda mineralna.
Obiad
Barszcz ukraiński z ziemniakami, pierogi ruskie z cebulą, kompot wieloowocowy. 
Podwieczorek
Sałatka z tuńczyka i warzyw, herbata.

ALERGENY

1.       Zboża, zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
     a)      Syropów glukozowych na bazie pszenicy, zawierających dekstrozę;
     b)      Maltodekstryn na bazie pszenicy;
     c)       Syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
     d)      Zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
2.       Skorupiaki i produkty pochodne.
3.       Jaja i produkty pochodne.
4.       Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
     a)      Żelatyny rybnej, stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy   lub karotenoidy;
     b)      Żelatyny rybnej lub karuku, stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.
5.       Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
6.       Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
     a)      Całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego;
     b)      Mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
     c)       Fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
     d)      Estru stanolu roślinnego, produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.
7.       Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
     a)      Serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
     b)      Laktitolu.
8.       Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne, z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
9.       Seler i produkty pochodne.
10.   Gorczyca i produkty pochodne.
11.   Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12.   Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13.   Łubin i produkty pochodne.
14.   Mięczaki i produkty pochodne.
 
Ponadto w przedszkolu stosowane są następujące produkty, które mogą uczulać: miód, kakao, czekolada, owoce cytrusowe i inne owoce, mięso drobiowe.
JADŁOSPIS
Generuj PDF
Gminne Przedszkole w Izabelinie