SmodCMS
 

Jadłospis

                                                              
 
Poniedziałek 19.02.2018r
Śniadanie
Płatki kukurydziane z mlekiem, pieczywo żytnie i razowe z masłem szynką, pomidorki koktajlowe,  herbata z cytryną i syropem z agawy, przekąska warzywna, woda mineralna.
Obiad
Zupa pieczarkowa z makaronem,hamburgery z dorsza, ziemniaki, surówka z czerwonej kapusty, kompot wieloowocowy.
Podwierczorek
Bułka z masłem pastą z jajek i szczypiorkiem, mandarynka,kakao.
Wtorek 20.02.2018r
Śniadanie
Pieczywo żytnie i razowe z masłem,serek Almette, kiełbasa żywiecka, papryka czerwona, jabłko, kawa, herbata z cytryną i miodem, pestki dyni i słonecznika, woda mineralna.
Obiad
Zupa z zielonego groszku z grzankami, bioderko z kurczaka pieczone, ziemniaki, marchewka gotowana, kompot  owocowy.
Podwieczorek
Makaron kokardki z cukinią i curry, herbata z sokiem malinowym.
Sroda 21.02.2018r
Śniadanie
Lane kluski  na mleku, pieczywo żytnie i razowe z masłem, pasztetem drobiowym(własnego wyrobu) ogórek kwaszony,herbata z cytryną i miodem, przekąska warzywna, woda mineralna.
Obiad
Zupa jarzynowa z ziemniakami, boeuf strogonow, ryż, surówka z sałaty lodowej z cykorią i orzechami z sosem winegret, kompot wieloowocowy.
Podwieczorek
Bułka gryczana z masłem, twarożkiem białym, gruszka, kawa.
Czwartek 22.02.2018r
Śniadanie
Pieczywo żytnie i razowe z masłem,pastą z łososia, wędlina, papryka konserwowa, jabłko,  kawa, herbata z cytryną i miodem, pestki dyni i słonecznika, woda mineralna.
Obiad
Krupnik z kaszy jęczmiennej, pierogi z mięsem i kapustą kwaszoną, sałatka z ogórka i marchewki,kompot owocowy.
Podwieczorek
Sałatka owocowa z jogurtem, rurki kukurydziane.
Piątek 23.02.2018r
Śniadanie
Kasza manna na mleku, pieczywo żytnie i razowe z masłem, serem żółtym, pomarańcza,herbata z imbirem, przekąska warzywna, woda mineralna.
Obiad
Barszcz czerwony z makaronem, kotlet z jajka, ziemniaki, bukiet jarzyn z masłem,kompot wieloowocowy. 
Podwieczorek
Pizza Margherita, jabłko, herbata z syropem klonowym.
 

ALERGENY

1.       Zboża, zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
     a)      Syropów glukozowych na bazie pszenicy, zawierających dekstrozę;
     b)      Maltodekstryn na bazie pszenicy;
     c)       Syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
     d)      Zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
2.       Skorupiaki i produkty pochodne.
3.       Jaja i produkty pochodne.
4.       Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
     a)      Żelatyny rybnej, stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy   lub karotenoidy;
     b)      Żelatyny rybnej lub karuku, stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.
5.       Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
6.       Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
     a)      Całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego;
     b)      Mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
     c)       Fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
     d)      Estru stanolu roślinnego, produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.
7.       Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
     a)      Serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
     b)      Laktitolu.
8.       Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne, z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
9.       Seler i produkty pochodne.
10.   Gorczyca i produkty pochodne.
11.   Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12.   Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13.   Łubin i produkty pochodne.
14.   Mięczaki i produkty pochodne.
 
Ponadto w przedszkolu stosowane są następujące produkty, które mogą uczulać: miód, kakao, czekolada, owoce cytrusowe i inne owoce, mięso drobiowe.
JADŁOSPIS
Generuj PDF
Gminne Przedszkole w Izabelinie