SmodCMS
 

Jadłospis

                                                            
 
Poniedziałek 21.05.2018r
Śniadanie
Kasza manna na mleku, pieczywo żytnie i razowe z masłem, baleronem,  rzodkiewką, herbata z cytryną , jabłko, przekąska warzywna, woda mineralna.
Obiad
Zupa pomidorowa z ryżem, kotlet z mintaja, surówka z kwaszonej kapusty, ziemniaki, kompot wieloowocowy.
Podwierczorek
Hot-dogi żytnie z parówką i warzywami, herbata.
Wtorek 22.05.2018r
Śniadanie
Pieczywo żytnie i razowe z masłem, pastą z awokado, szynką z kotła, sałata, herbata z cytryną, jabłko, przekąska warzywna, woda mineralna.
Obiad
Kapuśniak ze słodkiej kapusty, makaron tagiatelle ze szpinakiem, kurczakiem i pomidorami suszonymi, mizeria z jogurtem, kompot wieloowocowy.
Podwieczorek
Ryż z jabłkiem i cynamonem.
Sroda 23.05.2018r
Śniadanie
Płatki kukurydziane z mlekiem, pieczywo żytnie i razowe z masłem, kiełbasą żywiecką, ogórkiem zielonym , herbata   z cytryną,  jabłko, przekąska warzywna, woda mineralna.
Obiad
Zupa cebulowa z groszkiem ptysiowym, udziec z indyka pieczony, surówka z marchewki, ziemniaki,  kompot wieloowocowy.
Podwieczorek
Makaron kokardki z cukinią i pesto bazyliowym, herbata z sokiem malinowym
Czwartek 24.05.2018r
Śniadanie
Pieczywo żytnie i razowe z masłem żółtym, szynką weselną, pomidorem, herbata z cytryną, jabłko, przekąska warzywna, woda mineralna
Obiad
Zupa zacierkowa, boeuf strogonow, kasza jęczmienna, sałata z jogurtem, kompot wieloowocowy.
Podwieczorek
Sałatka owocowa, rurki kukurydziane.
Piątek 25.05.2018r
Śniadanie
Gwiazdki cynamonowe z mlekiem, pieczywo żytnie i razowe z masłem, salami, papryką czerwoną  jabłko, herbata z imbirem, przekąska warzywna, woda mineralna.
Obiad
Zupa grochowa, pierogi leniwe z masłem i bułką, surówka z czerwonej kapusty, kompot wieloowocowy. 
Podwieczorek
Bułka z masłem powidłami śliwkowymi, gruszka, kakao.
 

ALERGENY

1.       Zboża, zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
     a)      Syropów glukozowych na bazie pszenicy, zawierających dekstrozę;
     b)      Maltodekstryn na bazie pszenicy;
     c)       Syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
     d)      Zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
2.       Skorupiaki i produkty pochodne.
3.       Jaja i produkty pochodne.
4.       Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
     a)      Żelatyny rybnej, stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy   lub karotenoidy;
     b)      Żelatyny rybnej lub karuku, stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.
5.       Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
6.       Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
     a)      Całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego;
     b)      Mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
     c)       Fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
     d)      Estru stanolu roślinnego, produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.
7.       Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
     a)      Serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
     b)      Laktitolu.
8.       Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne, z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
9.       Seler i produkty pochodne.
10.   Gorczyca i produkty pochodne.
11.   Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12.   Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13.   Łubin i produkty pochodne.
14.   Mięczaki i produkty pochodne.
 
Ponadto w przedszkolu stosowane są następujące produkty, które mogą uczulać: miód, kakao, czekolada, owoce cytrusowe i inne owoce, mięso drobiowe.
JADŁOSPIS
Generuj PDF
Gminne Przedszkole w Izabelinie